Vicepremierul Dan Barna a fost audiat, joi, la Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) – structură aflată în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea primului-ministrului -, exact când scandalul Cîțu-Voiculescu pe tema datelor privind vaccinarea anti-COVID a atins apogeul.

Scandalul publicării datelor de către Voiculescu. Cîțu: „Să explice suspiciunile că s-au vaccinat cei fără drept”

RiseProject l-a acuzat pe actualui vicepremier USR PLUS că a obținut în mod ilegal fonduri europene pe vremea când era antreprenor și nu a intrase în politică. Ancheta jurnalistică a fost lansată exact în campania pentru prezidențialele din 2019 și l-a scos, practic, din cursa electorală.

Barna susține însă că nu există niciun conflict între premier și ministrul Sănătății, dar și că aștepta de doi ani să dea explicații la DLAF, imediat după publșicarea de cîătre RiseProject a nchetei jurnalistice.

Abia după anunțarea rezultatului alegerilor, procurorul-șef interimar de atunci al DNA, Nistor Călin, a declarat public că nu există în lucru niciun dosar cu privire la Dan Barna.

Joi dimineață, înainte de audieri, copreședintele USR PLUS a anunțat pe Facebook: „Am spus în numeroase interviuri că sunt complet disponibil şi vreau să clarific orice chestiune legată de activitatea antreprenorială pe care am desfăşurat-o înainte de a intra în politică. În aceste zile, solicitarea mea a dat roade şi am primit o invitaţie de la DLAF pentru, şi citez, „furnizarea informaţiilor pe care le deţineţi în legătură cu activitatea desfăşurată în cadrul proiectului” aflat în verificare”.

La ieșirea din sediul DLAF, Barna a spus:„Este un dialog pe care îl solicit de doi ani. (…) Când am primit invitaţia, m-am bucurat în sfârşit că aveam ocazia să clarific eventualele lucruri care erau neclare acolo. A fost un dialog civilizat, un dialog de câteva zeci de minute, am stat undeva la jumătate de oră – 40 de minute. Au fost întrebări destul de banale legate de câteva, trei formulare de participanţi la proiect, dacă semnătura de acolo era a mea sau nu era a mea, nu a fost nicio problemă acolo. Şi am clarificat de ce nu era o situaţie de conflict de interese în ceea ce însemna angajaţii de la structura de economie socială, acea croitorie de la Sibiu, unde a fost şi sora mea printre angajaţi. Acestea au fost cele două teme abordate, un dialog simplu, sunt foarte mulţumit că am avut ocazia să clarific şi sunt optimist că vom ajunge într-un termen, sper eu, scurt şi nu vom aştepta încă doi ani pentru a închide această poveste, pentru care am consumat enorm de multă energie şi eu şi colegii mei din USR PLUS”, a afirmat Barna, la ieșirea din sediul DLAF.

El a precizat că inspectorii s-au declarat mulţumiţi că lucrurile sunt clare, menţionând că, procedural, interviul său era necesar.

„Nu a fost nicio concluzie, inspectorii din cadrul DLAF au notat ceea ce am spus, s-au declarat mulţumiţi, au fost că nu am niciun fel de problemă, lucrurile sunt clare. (…) Nu au spus (dacă va mai fi chemat – n.r.). Au spus că este în regulă, procedural era necesar, dat fiind că sunt cu nota de verificare în etapa finală, să existe acest interviu al meu. A avut loc şi nu mai este cazul, cel puţin din ce mi-au spus, de o nouă invitaţie”, a adăugat Barna.

În urmă cu un an, Dan Barna declara că așteaptă ca DLAF să finalizeze verificările „într-un termen rezonabil”.

DLAF verifică contractele liderului USR. Barna: Au mai fost controlate, sunt în regulă

Între timp, șeful DLAF a fost schimbat, după o lună de la declanțarea verificărilor instituției în privința contractelor firmei lui Barna. Începând din data de 4 noiembrie 2019, Bogdan Ionuț Dințoi a fost numit, de premierul Ludovic Orban, să conducă DLAF.

Dan Barna își exprima neîncrederea, în octombrie 2019, în privința corectitudinii acestei instituții: „Cum pot să cred în corectitudinea DLAF de care se ocupă, azi, Toni Greblă, omul de incredere al lui Liviu Dragnea? Instituție condusă de Andrei Chendi, suporterul lui Dragnea, cel care s-a angajat în 2014, printr-un protocol, să-l informeze când deschide vreun control?”.

DLAF susține că este autonomă, deși recunoaște că se află în subordinea lui Dăncilă

„Dacă vorbim de DLAF, care s-a autosesizat în urma anchetei RISE, o perioadă nu s-a mai întâmplat nimic. În momentul de faţă ştiu că sunt verificări în curs şi ştiu asta, pentru că săptămâna trecută sora mea, fostele angajate de la croitoria respectivă – unde a lucrat sora mea – au fost invitate pentru audieri. Li s-au pus întrebările, oarecum fireşti: dacă au lucrat acolo, dacă au primit toate salariile, dacă au croit, ce-au croit, dacă au cusut rochii, şorţuri… Adică au fost întrebările de verificare. Mai multe instituţii verifică activitatea mea anterioară în perioada aceasta. Inspecţia Muncii a fost, a reverificat. Deci sunt verificări în curs. Eu am toată încrederea că în perioada următoare – sper să fie cât mai scurtă – se va ajunge la un final, pentru că sper să nu se repete secvenţa din campaniile anterioare”, a declarat liderul USR, într-un interviu pentru Europa FM.

Barna şi-a exprimat speranţa că verificările vor fi încheiate într-un termen rezonabil, iar cei de la DLAF vor constata că proiectele au fost realizate corect, după ce controalele naţionale şi europene anterioare au confirmat acest lucru.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version