Parlamentarii PNL au votat în Camera Deputaților – for decizional -, deși au cârtit în ultima săptămână, agenția care va controla toate companiile de stat.

Au fost 184 de voturi „pentru”, 83 „contra”, 14 abțineri, iar un deputat nu a votat. USR a votat împotriva proiectului PSD-PNL, acuzând că nou structură „întărește căpușarea companiilor de stat”.

Proiectul de lege, aprobat mai întâi de Guvernul Ciucă, în ultimele zile ale anului trecut, și trecut ulterior „ca prin brânză” prin Senatul condus interimar de liberala Alina Gorghiu, prevede înființarea Agenției pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Această nouă structură va pune sub controlul premierului – care va fi în curând Marcel Ciolacu – și al secretarului general al Guvernului (SGG) absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Un amendament aprobat prevede că agenția se va finanța din amenzi și va avea un buget de până la 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat.

Cele peste 1.100 de companii controlate majoritar de stat au realizat venituri de 81 miliarde lei, în primele 9 luni din anul 202, potrivit Ministerului Finanțelor. Acesta înseamnă că AMEPIP va avea un venit de peste 100 de milioane de lei, anual. 

Legea merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version