UPDATE: Bănicioiu a refuzat să se prezinte, miercuri, la Parchetul General, astfel că procurorii vor apela la mandat de aducere.

La o zi după audierea, marți, în dosarul Colectiv, a lui Raed Arafat, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), miercuri urma să se prezinte la Parchetul General și Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătății, în Guvernul Ponta, de la acea dată a tragediei.

Audierea celor doi survine la patru ani de la tragedia în care 64 de tineri și-au pierdut viața în incendiul din clubul Colectiv din București.

Supraviețuitorii catastrofei îi acuză pe Bănicioiu și Arafat că au întârziat transferul răniților în afara țării.

Până acum, cei doi nu au fost chemați de procurori să dea explicații.

Raed Arafat, audiat de procurori în dosarul Colectiv
Dosarul a fost deschis în urmă cu 3 ani, in rem, după ce familiile și prietenii victimelor din clubul Colectiv au acuzat autoritățile care au coordonat intervenția de neglijență și ucidere din culpă.
 
Raed Arafat și Nicolae Bănicioiu sunt cei care au întârziat transferul răniților la spitale din afara țării, susținând la unison că “avem de toate” pentru a-i trata. Aceasta, în ciuda faptului că România nu avea condiții pentru a îngriji astfel de pacienți. Multora dintre ei, întârzierea transferului în afara țării le-a fost fatală.

“Chiar mai devreme m-a sunat doamna ministru din Moldova, însă i-am comunicat că chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. Din Franța și din Germania, deci am primit din foarte multe părți astfel de solicitări (…) momentan noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații. Nu este nicio diferență între medicii care au venit și medicii de aici”, declara Nicolae Bănicioiu, la momentul tragediei din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv.

Dosarul in rem a fost deschis sub aspectul infracțiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

Până acum au fost trimiși în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, precum şi fostul primar al sectorului 4 bucurești, Cristian Popescu-Piedone.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version