Ordonanţa de urgenţă (OUG) privind acordarea de vouchere pentru românii cu venituri reduse a fost aprobată, luni, de Guvernul Ciucă, la aproape o lună de la anunțarea acestei măsuri sociale.

foto Jean Mihai Pîlșu

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că actul normativ se adresează „cetăţenilor cu nevoi, în sensul în care vor putea să beneficieze de masă caldă sau să procure alimente”.

„Este vorba de trei milioane de persoane care vor beneficia de aceste vouchere o dată la două luni. Este o măsură a cărei valoare totală este de aproximativ 3,1 miliarde de lei, iar 50%, jumătate din aceşti bani, vor proveni din fonduri europene”, a precizat el, la începutul şedinţei de guvern.

Măsura face parte din pachetul economico-social „Sprijin pentru România”. 

Ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, Marcel Boloş, a declarat, la finalul ședinței Executivului:

„Valoarea tichetului social aprobată de Guvernul României este de 250 de lei. Se va acorda o dată la două luni, pentru șase categorii importante de beneficiari, care se află, așa cum s-a prezentat, în risc de deprivare materială și risc de sărăcie extremă.

Prima categorie, sunt pensionarii cu venit net lunar sub 1.500 de lei – numărul estimat al acestora este de 2,3 milioane; persoanele cu dizabilități, cu venit net lunar sub 1.500 de lei – numărul estimat al acestora este 400.000; familii cu cel puțin doi copii în întreținere, cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 de lei, familii monoparentale cu venit mediu net lunar pe membru de familie sub 600 de lei, familii care au drept la ajutor social potrivit legii privind ajutorul social și persoanele fără adăpost.

Voucherul urmează să poată fi utilizat atât pentru achiziționarea de produse alimentare – așa cum am informat și în prezentările precedente, s-a lăsat libertatea aceasta a beneficiarilor de a alege din categoria produselor alimentare care va fi bunul de consum pe care îl vor folosi  și masa caldă, care a rămas ca măsură alternativă, pentru că am avut un astfel de program adresat persoanelor vârstnice, care a avut un succes destul de bun, și o astfel de alternativă a fost lăsată în continuare pentru beneficiarii tichetelor sociale.

Bugetul este aprobat în valoare de 3,1 miliarde lei. 50% așa, după cum s-a mai prezentat, urmează a fi asigurate din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială, pentru perioada de programare 2021 – 2027, și diferența de 50% din bugetul de stat, cu surse de finanțare din fondurile bugetului de stat, așa cum am menționat.

Distribuția va avea loc prin compania națională Poșta Română. Listele de beneficiari vor fi comunicate Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de către Casa Națională de Pensii și Autoritatea Națională pentru Plăți și Incluziune Socială.

Urmează ca în perioada următoare să derulăm procedura de achiziție publică pentru selectarea unităților emitente și apoi procedura pentru emiterea cardurilor.

Valabilitatea unui card este de la 1 iunie 2022, până pe data de 31 decembrie 2022. Aceasta este partea de măsuri cu referire la tichetele sociale”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version