Guvernul Ciolacu a adoptat, joi, proiectul de lege inițiat de ministra Justiției, Alina Gorghiu, care abilitează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să-i desemneze pe anchetatorii magistraților cu dosare penale.

Inițiativa legislativă modifică şi completează Legea 49/2022 privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), precum şi Legea 135/2010 privind Codul de procedură penală (Cpp).

Astfel, fentarea DNA, începută de fostul ministru PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, este desăvârșită de Gorghiu.

CCR: „Avizele Comisiei de la Veneția nu sunt obligatorii” – motiv să nu mai aștepte și să dea OK-ul Legii de desființare a SIIJ cu fentarea DNA

Potrivit MJ, statisticile judiciare arată că, în anul 2023, au fost efectuate cercetări într-un număr de 6.694 de dosare având ca obiect fapte penale săvârşite de magistraţi, iar la începutul acestui an mai erau în lucru 3.180 de cauze.

DNA critică proiectul lui Predoiu de desființare a SIIJ: „Fragmentează lupta împotriva corupției la nivel înalt”

„În prezent, schema este de 59 de posturi, dar numai 32 sunt ocupate, deficitul fiind de aproape jumătate din efectiv. De aceea, Ministerul Justiţiei este preocupat de mărirea numărului de procurori la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al parchetelor de pe lângă curţile de apel pentru a eficientiza activitatea pe acest palier”, a declarat, într-un comunicat, ministra Justiţiei, Alina Gorghiu.

Predoiu, despre proiectul său de desființare a SIIJ: „Alegerea a fost între demagogie, ineficienţă şi eşec”
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version