Șmecheria familiei Dragnea: fosta soție a lui Liviu, Bombonica, a plătit prejudiciul din dosar și cere să fie scoasă din proces. Adică principalul actor al cauzei consideră că acum NU mai are sens procesul, deoarece a rezolvat problema banilor (108.612 de lei, reprezentând salariile încasate timp de 2 ani de cele două angajate ale DGASPC, care au lucrat de fapt la soțul ei – Organizația PSD Teleorman). Apoi vine Dragnea, care declară că el NU a avut habar de angajările făcute de fosta lui soție, Bombonica, și, pe cale de consecință, NU are nicio vină!

Liviu Dragnea se face că nu știe despre infracțiunile pe care le-a comis pe vremea când era baron PSD de Teleorman și din cauza cărora a ajuns să fie judecat acum la instanța supremă.

Și, ca un adevărat “bărbat”, liderul PSD dă vina, practic, pe fosta lui soție, Bombonica Prodana!

Audiat miercuri la Completul de 3 judecători al ÎCCJ, el le-a spus magistraților că nu știa despre faptul că două angajate ale DGASPC lucrează de fapt la Organizația PSD Teleorman, pe care o conducea el.

“Am citit dosarul, rechizitoriul, declaraţii, stenograme şi vă spun sincer că am fost trimis în judecată fără probe, doar pe declaraţii, bârfe, zvonuri auzite la şpriţ. Eu nu am înţeles de ce am fost trimis în judecată. În opinia mea, nu sunt probe. Sunt ţinta DNA”, le-a spus Dragnea magistraţilor.
“Pe Adriana Botorogeanu o cunoşteam dinainte de 2004, de la partid, în sensul că această era la un birou parlamentar. Pe Anisa Stoica am cunoscut-o la o manifestare la Camera Deputaţilor când eram într-o discuţie informală cu reprezentanţii presei şi atunci au venit câteva păreri din partea presei că PSD Teleorman ar avea nevoie de o mai bună comunicare. Eu şi ceilalţi colegi am spus să ne dea niste idei, să ne sugereze niste colegi. Aceasta întâlnire a avut loc undeva in 2005-2006, nu pot preciza exact”, a declar Dragnea, potrivit Mediafax.

Dragnea a adăugat că Anisa Stoica ar fi mers la organizaţia judeţeană a partidului, unde s-ar fi interesat de o colaborare pe partea de comunicare

“Eu i-am spus că dacă doreşte să fie angajată la partid nu o pot face eu, ci secretarul de partid, că nu facem angăjari, iar dacă vrea să colaboreze cu partidul din partea noastră nu e nici o problemă. (..) La un moment dat, doamna Stoica a zis că trebuie să aibă un venit şi dacă se poate angaja la partid. Eu i-am spus că din care ştiu nu se poate angaja si i-am recomandat să-şi caute un loc de muncă, pentru că nu se poate baza pe partid pentru a avea venituri stabile. Nu i-am cerut Anisei Stoica să meargă să se angajeze la DGASPC şi în fapt să rămână la partid. Nu am vorbit cu nimeni din direcţie pentru a fi angajată şi nu am vorbit nici cu vreo altă persoană”, a continuat liderul PSD.

Referitor la acuzaţia că ar fi determinat-o pe directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială Teleorman, Floarea Alesu, să le menţină în funcţie pe cele două, Dragnea a spus: “Neg categoric”.

“Precizez că eu nu am ştiut că cele două persoane nu vin la DGASPC şi nici nu mi-a adus nimeni la cunoştinţă, însă e adevărat le vedeam pe acestea la sediul de partid când aveam birou permanent, o dată, de 2 ori pe lună”, le-a spus mai Liviu Dragnea judecătorilor.

Dragnea a fost întrebat de judecător când a aflat că cele două sunt şi angajate ale Direcţiei. Iată ce a răspuns:

“De Botorogeanu am aflat de la ea, în acea perioadă, că figură angajată la DGASPC, iar de Anisa Stoica nu mai ştiu. Mi-e ft greu să fixez cine mi-a zis şi când. Eu tuturor persoanelor care desfăşurau activitatea la sediul partidului, le precizăm că trebuie să aibă un serviciu, activitatea la partid desfăşurându-se voluntar”.

Liderul PSD a mai susţinut că nu avea atribuţiile privind controlul şi coordonarea DGASPC Teleorman, că că acestea îi reveneau preşedintelui colegiului director al Consiliului Judeţean, adică secretarului general al judeţului.

“În rechizitoriu, în mod greşit se induce ideea că din perspectiva de şef al CJ Teleorman aş fi avut posibilitatea să numesc, să demit sau să sancţionez directorul executiv al DGASPC Teleorman după bunul meu plac. (..) Aceste funcţii se ocupă prin concurs organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. CJ Teleorman doar lua act de rezultatele concursului şi îl numea prin hotărâre pe cel care a câştigat concursul”, a spus Dragnea.
Liviu & Bombonica, în vremurile bune
Bombonica a plătit partea ei de prejudiciu dar nu își recunoaște vina

Bombonica Prodana nu s-a prezentat miercuri la proces, dar a transmis prin avocatul său un document prin care anunță instanța de la ÎCCJ că a achitat integral prejudiciul provocat de ea, adică suma de 33.000 de lei.

Fosta soție a lui Liviu Dragnea cere în acest fel încetarea procesului în ceea ce o privește. Urmează ca judecătorii să decidă dacă îi admit solicitarea.

Avocatul ei, Toni Neacșu, a declarat însă că Bombonica nu își recunoaște vinovăția, dar a vrut să impresioneze instanța.

Ambele angajate și-au recunoscut vinovăția

Adriana Botorogeanu, una dintre cele două angajate ale DGASPC care șau desfăşurat activităţi la sediul PSD, le-a spus judecătorilor că nu doreşte să mai dea nicio declaraţie.

în schimb celalaltă, Anisa Stoica, a acceptat să răspundă la întrebările instanței de judecată. Ea a precizat că pentru activitatea de la partid nu era plătită:

„Nu eu am solicitat să fiu angajată. Nu m-am adresat lui Matei Stuparu şi nici lui Liviu Dragnea. La acea dată eu îmi desfăşurăm activitatea în presa locală. La o întrunire la Camera Deputaţilor, cred că în 2006, unde era prezentă şi Adriana Botorogeanu, şi am făcut cunoştinţă cu Liviu Dragnea, iar ulterior ne-am întâlnit la CJ Teleorman, împrejurare în care mi-a spus că doreşte să înfiinţeze un birou de presă în cadrul organizaţiei judeţene a partidului. Eu i-am spus că nu m-am mai ocupat, însă aş fi de acord să încerc. La acea dată s-a pus problema să lucrez în cadrul partidului, fără să se precizeze o anumită funcţie. Trei luni de zile, deşi mi-am desfăşurat activitatea la organizaţia judeţeană a PSD, nu am fost remunerată. La un moment dat am fost întrebată de domnul Dragnea dacă s-a rezolvat problema cu angajarea, iar eu am spus că nu şi nici nu ştiam cine trebuie s-o rezolve. Eu nu am apelat la nimeni să intervină la Dragnea pentru a fi angajată. Domnul Dragnea a avut nişte discuţii cu juste persoane pe care nu le mai ţin minte exact şi mi-a spus că voi fi angajată în cadrul DGASPC Teleorman, spunând că este o soluţie temporară”.
Fosta șefă a DGASPC le-a spus să lucreze la partid

Anisa Stoica le-a mai spus magistraţilor că Floarea Alesu, fostul director al DGASPC Teleorman, a fost cea care le-a spus să meargă la partid şi să nu mai vină la instituţia la care erau angajate.

„Nu ştiu de unde Floarea Alesu ştia că în acea perioadă eu şi Adriana Botorogeanu ne desfăşurăm activitatea la partid. La un moment dat, Alesu a ieşit din birou, însă revenit la scurt timp şi ne-a spus să nu venim deloc la DGASPC şi să mergem doar la partid. Doamna director Alesu nu ne-a dat nicio explicaţie pentru ceea ce ne-a comunicat în final să facem. Atât eu, cât şi Adriana Botorogeanu ne-am dus la sediul partidului, unde ne-am desfăşurat activitatea. Eu nu am realizat la data respectivă că procedând în modul arătat şi acceptând în continuare activitatea la partid, deşi eram salarizată de DGASPC Teleorman pot săvârşi o faptă penală. Nu am fost niciodată protejata lui Dragnea, nu am făcut parte din cercul lui relaţional. Niciodată nu am avut vreo discuţie cu Bombonica Prodana în legătură cu menţinerea pe post a mea. De altfel, nu m-am întâlnit niciodată cu dânsa. (…) Adriana Botorogeanu fusese angajată înaintea mea la DGASPC Teleorman şi îşi desfăşura activitatea la partid şi cred că persoanele de la partid cunoşteau această situaţie, că vine la partid, dar e plătită de DGASPC. Nu am cunoştinţă dacă Botorogeanu se bucură de protecţie din partea vreunei persoane”, a mai spus Stoica.
Alt inculpat care și-a recunoscut vina susține că s-a temut să nu-și piardă slujba 

Alt inculpat din dosar, Nicuşor Gheorghe, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare din cadrul DGASPC, şi-a recunoscut vinovăţia.

El a declarat în faţa judecătorilor că s-a temut că îşi va piarde serviciul și de aceea a efectuat documentele care nu corespundeau realităţii:

„Eu, personal, am avut discuţii cu şeful meu de serviciu în legătură cu faptul că Botorogeanu nu se prezenta la serviciu, spre exemplu cu doamna Miloş Rodica, fosta Drăghici. Am discutat situaţia Botorogeanu şi cu doamna Alesu Floarea, dar şi cu Jenica Dumitru. Eu mi-am dat seama din discuţii că Adriana Botorogeanu e beneficiara unei clemenţe din partea persoanelor cu funcţii de conducere. Mi-a cerut să întocmesc documentele cu privire la Botorogeanu, doamna Miloş, doamna Alesu, si doamna Dumitru Jenica. Niciuna din cele trei nu mi-au spus că Adriana Botorogeanu e protejată de o persoană anume.
Deşi exista un anumit “folclor” cu privire la Botorogeanu, în sensul că se vorbea “pe la colţuri”, nu am simţit asta ca o presiune asupra mea atunci când am întocmit documentele, eu întocmindu-le la cererea acestor persoane. Recunosc că le-am întocmit, că le-am semnat, celelalte semnături pentru documente nu stiu când au fost aplicate şi cine le-a aplicat. Nu cunosc dacă Botorogeanu era sau nu protejata lui Liviu Dragnea. Eu pe Botorogeanu am văzut-o o singură dată în viaţă mea. În cursul urmăririi penale, nu am făcut niciun fel de afirmaţii prin care să leg numele lui Botorogeanu de Dragnea Bombonica.
Eu i-am spus procurorului că se zvonea pe la colţuri că Botorogeanu ar fi fost protejata doamnei Dragnea Bombonica. Când mi s-a cerut de către cele trei persoane să întocmesc documentele am acceptat să fac asta deoarece mă temeam de repercusiuni din partea acestora dacă m-aş fi opus. Cele mai multe discuţii le-am avut cu doamna Miloş, care mi-a spus că dacă nu fac documentele s-ar putea să-mi caut serviciul în altă parte. Când am întocmit actele, nu ştiam că Botorogeanu se ducea şi îşi desfăşura activitatea la sefiul organizaţiei de partid.
Iniţial eu am refuzat s-o trec în pontaj, însă documentul mi-a fost restituit de resursele umane, cu indicaţia s-o trec şi pe Botorogeanu. Am refăcut lucrarea şi am trecut-o şi pe Botorogeanu. Dumitru Jenica mi-a spus că Botorogeanu “trebuie neapărat trecută” în pontaj. În scris, eu nu am făcut nimic pentru a infirma conducerea DGASPC, însă verbal am discutat cu Miloş, Alesu şi Dumitru Jenica. Nici acestea nu mi-au dat nicio explicaţie de ce Botorogeanu trebuia să figureze în pontaj. Având în vedere aceste aspecte, am considerat că nu mai e cazul să fac alte demersuri ulterioare pentru a infirma conducerea unităţii.
Martorii propuși de Dragnea declară la unison că angajatele n-au fost favorizate

Doi martori propuşi de Liviu Dragnea susțin la unison că angajatele nu erau plătite la PSD și că nu au fost favorizate în vreun fel.

Martorul Silvia Oprescu, secretar al judeţului Teleorman:

„Le cunosc pe doamnele Alesu şi Jenica Dumitru, niciuna dintre acestea nu a afirmat faţă de mine că Liviu Dragnea le-ar proteja pe cele două persoane, Stoica şi Botorogeanu. Niciodată Dragnea nu s-a interesat despre situaţia celor două persoane. (…) Liviu Dragnea nu avea un comportament dictatorial, însă era foarte exigent în sensul că dorea ca toate documentele să fie efectuate în conformitate cu legea. (…) Cu certitudine afirm că, între 2006-2012, niciodată Liviu Dragnea nu mi-a solicitat – nici direct, nici indirect – ce cele două persoane, Botorogeanu şi Stoica să fie angajate sau menţinute în funcţie în cadrul DGASPC Teleorman”.

Alt martor, Matei Stuparu, în prezent secretar general adjunct la Senat – la data faptelor deţinând o funcţie de conducere în cadrul unei instituţii din subordinea CJ Teleorman – a declarat că le cunoaşte pe cele două inculpate, Anisa Stoica şi Adriana Botorogeanu, cea dintâi cerându-i să fie angajată în calitate de purtător de cuvânt al organizaţiei.

„Conform statutului partidului, bilunar se organizau şedinţe ale biroului permanent judeţean. Cel puţin la una din şedinţe am remarcat-o pe numită Anisa Stoica, ce nu era membră a biroului permanent. Într-una din pauze, aceasta a venit la mine şi mi-a spus că doreşte să se angajeze ca purtător de cuvânt al administraţiei de partid şi mi-a spus că a fost trimisă la mine de Liviu Dragnea. Nu îmi aduc aminte dacă am discutat cu Dragnea despre faptul că Stoica a venit la mine. Eu i-am spus Anisei Stoica faptul că nu există post de purtător de cuvânt al organizaţiei de partid şi nu există fonduri pentru a fi plătită funcţia, organizaţia nu a avut niciodată un angajat plătit pe această funcţie. Ulterior, Stoica a revenit şi mi-a cerut s-o angajez pe un post de artist dansator la ansamblul popular Burnasu. I-am spus că nu pot îndeplini această solicitare”, a spus el.

Acesta a adăugat că o vedea pe Adriana Botorogeanu la sediul PSD, însă doar în weekend, deoarece era angajată la DGASPC.

Dragnea, momentul confruntării

După mai bine de 6 ore de audieri, Liviu Dragnea a fost confruntat de judecători cu fosta şefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, întrucât declaraţiile date de cei doi prezintă contradicţii.

Cei doi au fost audiaţi în acelaşi timp de cei trei judecători ai completului de la ÎCCJ.

“Având în vedere contradicţiile între Alesu Floarea şi Dragnea Liviu, ne punem în situaţia a punem în discuţie o confruntare intre cei doi inculpaţi”, a spus preşedintele completului.

Ulterior, după ce avocaţii şi procurorul de şedinţă şi-au dat acordul, s-a început audierea în paralel a celor doi, fiind puse întrebări comune, iar răspunsurile fiind individuale.

“Botorogeanu şi soţul ei nu au venit niciodată la mine în curte”

Dragnea a spus că se vede nevoit să opineze pe baza unor zvonuri, despre care crede că l-au adus în această situaţie:

„Încerc sa evit să expun o părere bazată pe zvonuri, dar mă văd nevoit. S-a tot vorbit în ultima perioadă prin Alexandria ca li s-ar fi sugerat celor două că dacă vor spune câteva lucruri despre mine poate vor primi o pedeapsă mai uşoară sau poate fi altceva. Nu am certitudinea dacă ce am auzit e real sau nu.
Afirm cu certitudine că Adriana Botorogeanu şi soţul acesteia nu au venit niciodată la mine în curte. Doamna Floarea Alesu a făcut afirmaţii greşite în sensul că eu nu as fi vrut ca soţia mea să ocupe o anumită functie, pentru că ar fi trebuit să-şi declare averea, întrucât toate veniturile mele şi ale familiei mele, soţia mea, erau trecute anual în declaraţia mea de avere.
Doamna Floarea Alesu a făcut numeroase afirmaţii în care susţinea că ar fi avut discuţii cu mine şi că le-ar fi comunicat şi altor două persoane, Vlad Eugen şi Dumitrescu Mircea, deşi aceştia nu confirmă afirmaţiile inculpatei Alesu. Adică restul mint şi doar ea are dreptate? Nu se poate. Sigur, în opinia mea de inginer. Este greşită afirmaţia lui Alesu Floarea în sensul că discuta cu mine organigrama direcţiei aceasta fiind în competenţa colegiului director al DGASPC”.
“Nu discutam despre situaţia celor două pe holurile CJ”

Liderul pSD a mai spus că, procedural vorbind, nu ar fi putut să discute situaţia unor persoane din cadrul DGASPC:

„Eu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, nu aveam cum să mă întâlnesc cu doamna Alesu Floarea pentru a discuta organigrama şi rectificările bugetare, doar noi doi, deoarece pentru aceste chestiuni existau proceduri riguroase. În consecinţă, neputând exista aceste întâlniri cu doamna Alesu, nu puteau exista discuţii legate de cele două persoane.
Nu mi-a spus niciodată despre situaţia celor două pe holurile CJ. Eu nu obişnuiam să am acest tip de discuţii pe holurile clădirii în care era CJ Teleorman.
Eu nu am determinat-o şi nici nu i-am cerut inculpatei Alesu Floarea să întocmească anumite documente legate de cele două persoane, întrucât pe de o parte nu ştiam că cele două persoane nu se duceau la serviciu, iar pe altă parte nu am cerut niciunui şef de serviciu să facă ceva ilegal sau împotriva voinţei lui.
Mi se pare absurd, în condiţiile în care era 2.000 angajaţi, să ştiu că Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica nu mergeau la serviciu. Din cele 2.000 de persoane, mulţi erau de la PSD şi de la alte partide. Nu ştiu dacă mi se poate reproşa că nu m-am interesat dacă fiecare membru angajat în unităţile subordonate Consiliului Judeţean Teleorman mergea sau nu la serviciu, în instituţiile în care erau angajaţi.
Eu nu mergeam atunci în fiecare zi la sediul de partid. Nici în prezent nu merg zilnic la sediul din Kiseleff. Au fost şi luni în care nu m-am dus, iar când erau şedinţele biroului permanent judeţean veneau atât membri aleşi din biroul permanent – 27-28 persoane -, cât şi şoferii acestora.
Erau prezente şi alte persoane din PSD, astfel că nu puteam să sesizez prezenţa celor două, în mod special, iar aceste şedinţe se ţineau sâmbătă, mai rar duminica, pentru că oamenii să poată veni. Astfel încât erau în afară programului obişnuit de lucru al instituţiilor publice”.
“Eu cu soţia mea nu discutăm acasă probleme de serviciu”

Totodată, Dragnea a insistat că nu a discutat cu fosta sa soţie, Bombonica Prodana, chestiuni legate de serviciu:

„Nu, eu cu soţia mea nu discutăm acasă probleme de serviciu. Convenisem asta de mult timp, astfel că nu mi s-a plâns niciodată soţia mea despre faptul că Adriana Botorogeanu şi Anisa Soica nu s-ar fi prezentat la serviciu”.
„Atât. Ce sa mai înţeleg, că am rămas ţinta DNA-ului?”

Liviu Dragnea și-a încheiat declarațiile în jurul orei 17.00, spusându-le judecătorilor că a citit Codurile penale, dar că doreşte să i se se explice de ce este trimis în judecată pe baza unor „bârfe la şpriţ”, menţionând că înţelege că a rămas ţinta DNA.

„Aşa cum v-am spus am citit dosarul, rechizitoriul, codurile penale şi aş vrea să mă ajutati să înţeleg de ce sunt trimis în judecată pe baza unor zvonuri, bârfe la şpriţ, fără probe”.

Întrebat de către judecător dacă mai are ceva de adăugat, Dragnea a răspuns: „Atât. Ce sa mai înţeleg, că am rămas ţinta DNA-ului?”.

Instanța a stabilit ultimul termen al procesului pentru data de 25 aprilie.
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version