Prejudiciu: 304 milioane euro. Sentința nu este definitivă.
După 4 amânări, completul de 3 judecători al ÎCCJ a pronunțat miercuri sentința în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din Bacău, nume grele din politică fiind condamnați la închisoare.
 
 
Astfel, Viorel Hrebenciuc a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, însă a fost achitat pentru constituire de grup infracțional organizat.
Totodată, instanța i-a schimbat încadrarea juridică din spălare de bani în instigare la spălare de bani şi, totodată, l-a achitat pentru aceasta.
 
Procurorul de ședință al DNA ceruse instanței o pedeapsă de 12 ani pentru fostul vicepreședinte PSD al Camerei Deputaților, Viorel Hrebenciuc, acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare de bani.
 
Ioan Adam a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, cu 3 ani interzicere de a mai fi ales și a mai ocupa o funcție publică.
 
Totodată, Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită.
 
Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă. Gabriela Sturdza a primit 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Constantin Bengescu (trafic de influenţă), Iosif Kadas (cumpărare de influenţă), Sorin Iacob şi Ioan Mătăşel  (cumpărare de influenţă) au fost condamnați la câte 2 ani şi 6 luni cu executare.

2 inculpați, pedepse cu suspendare

Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influență.

La fel ca în cazul tatălui său, el a fost achitat pentru constituire de grup infracțional organizat, iar instanța i-a schimbat încadrarea juridică din spălare de bani în instigare la spălare de bani şi, totodată, l-a achitat pentru aceasta.

Chiuariu și alți 4 inculpați au fost achitați
Alţi 5 inculpaţi din dosar – Tudor Chiuariu, Adam Crăciunescu, Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Iulian Burlan – au fost achitaţi.
 
Chiuariu, fostul ministru al Justiției în Guvernul Tăriceanu, are o condamnare de 3 ani și 6 luni cu suspendare în dosarul Poșta română, astfel că ar fi făcut pușcărie dacă lua o pedeapsă cu suspendare.
 
Instanța a anulat toate interceptările din acest dosar.
 
Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea celor 43.000 de hectare de pădure.
3 ani și 4 luni de judecată la prima instanță

Dosarul a fost trimis în judecată în ianuarie 2015, iar  procesul a avut 60 de termene și s-a încheiat în 21 februarie. De atunci, sentința a tot fost amânată și iată că, după 3 ani și 4 luni de judecată la prima instanță, avem decizia judecătorilor. 

Sentința nu este definitivă, astfel că verdictul va fi dat de completul de 5 judecători al ÎCCJ.

În octombrie 2015 şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată, atât Viorel Hrebenciuc şi fiul său Andrei, cât şi fostul deputat Ioan Adam.

Viorel Hrebenciuc le-a spus judecătorilor că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure.

În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Iată cine sunt inculpații:

  • fostul deputat PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, Viorel Hrebenciuc – constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor
  • Andrei Hrebenciuc – constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la spălare a banilor şi complicitate la trafic de influenţă
  • fostul deputat Ioan Adam – instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă
  • fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu – constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălarea banilor
  • Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version