Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis șefilor din Poliție, în urmă cu o lună și jumătate când a preluat mandatul la MAI, că „bătălia cu drogurile la categoria adulţi e pierdută”, iar „prioritar” este segmentul „tânăra generație” .

„Le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori şi am spus textual acest lucru, bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută. Ce trebuie să facem, sigur, să revitalizăm acest efort pe toate planurile dar prioritar este să salvăm tânăra generaţi”, a spus Predoiu, marți, într-un interviu la DCNews.

El a precizat că „2 din 10 tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri, iar 1 din 10 copii de până la 16 ani, în şcoli, a consumat cel puţin o dată droguri”.

Predoiu s-a referit la propunerea pe care a făcut-o de testare antidrog a elevilor, după accidentul mortal comis de un tânăr șofer drogat la 2 Mai:

„Este adevărat, cu acordul părinţilor, pentru că acolo nu poţi să faci control dacă nu sunt şi părinţii de acord şi deja am invitat mâine, la ora 16.00, la MAI mai mulţi colegi miniştri să discutăm revitalizarea unui plan care, de altfel, există. Înfiinţăm un plan de măsuri pentru combaterea drogurilor şi bullying-ului, fenomenului de bullying în şcoli, de violenţă între elevi”.

Ministrul a mai arătat că „plecăm de la o realitate criminologică, schimbată radical faţă de acum, nu mai mult de 10 ani”.

„Când eu am intrat în serviciul public, nu exista acest fenomen decât incipient. Pe de o parte, această realitate s-a schimbat. Abundenţa de droguri pe piaţă a crescut şi în special substanţele psihoactive. Pe de altă parte, traficanţii au proliferat şi de cealaltă parte, aparatul de aplicare a legii, hai să spunem de combatere, ca să nu spun represiune, deşi cred că e cuvântul pe care trebuie să îl folosim azi, represiune a acestui fenomen, să nu ne ferim de el pentru raţiuni de delicateţe politică, a rămas în urmă. A rămas în urmă şi cantitativ şi calitativ”, a mai spus Predoiu.

Ministru al Justiției în 5 guverne, cu o scurtă pauză din ultimii 15 ani, a menținut DIICOT cu șef interimar 2 ani și 7 luni

Amintim că Predoiu a fost ministru al Justitiei în 5 guverne, în ultimii 15 ani, începând cu Guvernul Tăriceanu (22 februarie-22 decembrie 2008),  Guvernul Boc (22 decembrie 2008- 9 februarie 2012), Guvernul Orban (4 noiembrie 2019-23 decembrie 2020), Guvernul Cîțu (23 decembrie 20202-25 noiembrie 2021), Guvernul Ciucă (25 noiembrie 2021-12 iunie 2023).

Ca ministru al Justiției în guvernele Cîțu și Ciucă, Predoiu a menținut DIICOT cu procuror-șef interimar timp de 2 ani și 7 luni.

Parchetul antiMafie a rămas fără procuror-șef după ce Giorgiana Hosu, numită în funcție de Iohannis în ciuda avizului negativ al CSM, a fost nevoită să demisioneze după numai 7 luni, când soțul ei a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, în primă instanță, pentru fapte de corupție.

Predoiu a anulat alegerile finalizate de antecesorul său, Stelian Ion (USR), revocat intempestiv pe 2 septembrie 2021, de premierul de atunci, Florin Cîțu.

Inițial, procedura fusese suspendată chiar pe 3 septembrie 2020, de ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode (PNL), care a condus apoi Afacerile Interne, în Guvernul Ciucă.

Acum, Predoiu este ministru de Interne în Guvernul Ciolacu, succedându-le la minister colegilor lui din PNL Marcel Vela și Lucian Bode, care au fost stăpâni pe MAI, pe rând, în ultimii 4 ani.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version