Șefii Secției speciale pentru investigarea magistraților, Gheorghe Stan și adjuncta sa, Adina Florea, au ieșit joi seara cu o declarație de presă la sediul instituției, de susținere a Ordonanței de Urgență nr. 7/2019, care a scos în stradă la proteste sute de procurori și judecători, iar peste 30 de parchete și peste 20 de instanțe au suspendat activitatea cu publicul, cerând abrogarea acestui act normativ care a modificat din nou, pente noapte, Legile Justiției.

„OUG 7 a fost necesară pentru corelarea normelor privind competența procurorului șef al Secției”, a spus Gheorghe Stan.

Despre Secția Specială, el a susținut că “până și Comisia de la Veneția ar fi aprobat înființarea ei”. Însă Comisia de la Veneția a recomandat exact contrariul. Astfel, Stan a ieșit în prima sa declarație publică cu o minciună.

Atât el, cât și adjuncta sa, Adina Florea, au refuzat să răspundă întrebările ziariștilor.

De altfel, singurul care a vorbit a fost Gheorghe Stan, iar tot ce a spus a fost citit de pe foaie.

El l-a acuzat pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, că a împiedicat amenajarea secției în sediul Parchetului General.

”Am întâmpinat obstacole din partea procurorului general în ceea ce privește logistica, dotările secției, organigramei și modul de interpretare a principiilor care stau la baza funcționării secției”, a spus Stan.

Stan a respins criticile miilor de magistrați care au cerut în aceste zile desființarea secției. ”îi asigurăm pe toți judecătorii și procurorii de toată buna noastră credință în modul de desfășurare a activității”.

El a susținut că existența acestei Secții speciale este o ”garanție a independenței acestora”.

Stan a respins „alegațiile privind scoaterea Secției de sub controlul procurorului general sub lipsite de orice fundament”.

Pe de altă parte, Stan a susținut că Serviciul de combatere a corupţiei din justiţie din cadrul DNA a fost înfiinţat fără implicarea Secţiei de procurori a CSM, în mod total netransparent şi fără vreo justificare.

„În cadrul DNA a funcţionat, până la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, un serviciu de combatere a corupţiei din justiţie, înfiinţat printr-un simplu ordin de către procurorul şef al DNA, este vorba de Ordinul nr. 10 din 31 ianuarie 2014. Înfiinţarea acestui serviciu s-a făcut fără implicarea Secţiei de procurori a CSM sau a plenului Consiliului, în mod total netransparent şi fără vreo justificare pe aspectul existenţei sau nu a unor magistraţi corupţi”, a mai declarat Gheorghe Stan.

Peste 3.000 în care erau vizaţi judecători şi procurori au fost închise

El a susținut că secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a preluat, de la data la care a devenit operaţională, 1.422 de dosare, iar peste 3.000 au fost închise.

„Prin procedura de operaţionalizare a secţiei şi prin transferul dosarelor de la diferite unităţi de parchet la această secţie, au fost închise peste 3.000 de dosare care vizau judecători şi procurori care nu erau soluţionate. Însăşi instituirea unui cadru instituţional corect a avut ca prim efect eliminarea a 3.000 de elemente care afectau independenţa judecătorilor şi procurorilor”, a spus şeful Secţiei de investigare a magistraţilor.

1.422 de dosare în lucru, 70% la sesizarea din oficiu

„De la data la care a devenit operaţională, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a preluat 1.422 de dosare, aflate în curs de soluţionare, din care 70% au fost înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu. Dosare cu o vechime în sistem de cel puţin doi ani şi care erau lăsate în nelucrare”, a precizat Gheorghe Stan.

„Majoritatea sesizărilor din oficiu sunt în legătură directă de cauzalitate cu soluţiile pronunţate de magistraţi, în special judecători, în dosarele instrumentate de aceştia şi indiferent de materia în care s-a judecat cauza – civil sau penal”, a adăugat Stan.

 

“3 procurori și 5 judecători vizați în ancheta Tel Drum”

Gheorghe Stan a susținut că Secția specială a cerut Dosarul Tel Drum, în care Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii DNA pentru constituire de grup infracțional și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene, deoarece în această cauză este vorba de „presupuse fapte săvârșite de mai mulți magistrați, trei procurori și cinci judecători”.

În ceea ce privește aducerea la cunoștință a numărului de dosare deschise împotriva Laurei Codruța Kovesi, Stan a invocat interesul public, precizând însă că „niciunul din aceste dosare nu a fost întocmit ca urmare a unei sesizări din oficiu a Secției speciale”.

Gheorghe Stan a ținut să apere și înregistrarea plângerii penale a luju.ro împotriva lui Timmermans, Vera Jurova și Angela Cristea, precizând că aceasta „îndeplinea toate condițiile de formă”.

Despre dosarele deschise Codruței Kovesi

„Aducerea la cunoştinţa publicului a numărului de dosare privind pe doamna procuror Kovesi s-a făcut în considerarea interesului public şi a obligaţiei legale de informare.

 

Niciunul din aceste dosare nu a fost întocmit din sesizarea din oficiu a Secţiei Speciale.

Aceste dosare sunt preluate pe baza unor ordonanţe de declinare de la alte unităţi de parchet ori ale unor plângeri depuse de petenţi”, a precizat Stan.

O nouă “coincidență”! Kovesi a fost citată la Secția specială fix pe 7 martie, când află dacă va fi șef la Parchetul European

Adina Florea a “scurs” informația la Antena 3 înainte de a afla chiar Kovesi!

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version