Dublul condamnat penal Liviu Dragnea își plătește cu funcții politice magistrații care i-au fost docili și l-au ajutat în lupta cu “statul paralel”. Gheorghe (“Giani”, pentru apropiați) Stan, șeful Secției speciale de anchetare a magistraților, este propus judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), din partea Camerei Deputaților. El are obediența față de liderul PSD probată atât la Inspecția Judiciară, cât și la Secția specială.  

Stan a fost adjunctul lui Lucian Netejoru la șefia Inspecției Judiciare, iar ministrul revocat al Justiției, Tudorel Toader, le-a prelungit amândurora mandatele printr-o Ordonanță de urgență adoptată de Guvernul Dăncilă la sfârșitul lunii august 2018.

Netejoru și Stan și-au primit, astfel, plata pentru declanșarea mai multor acțiuni disciplinare împotriva procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, pe care Tudorel Toader a reușit să o revoce cu ajutorul CCR, președintele Klaus Iohannis semnând în 9 iulie 2018 decretul prin care DNA a fost decapitată.

Mai mult, Secția specială a cerut de 4 ori DNA să-i predea dosarul Tel Drum, în care Dragnea este acuzat de fraudarea a 20 de milioane de euro din fonduri europene și a 31 de milioane de lei reprezentând cofinanțare din bugetul de stat.

Șefii Secției speciale sar în apărarea OUG 7. Opt magistrați vizați în dosarul Tel Drum

În ianuarie anul acesta, Gheorghe Stan a fost ales de CSM în funcția de șef al Secției speciale, înființată în octombrie anul trecut și devenită autonomă anul acesta, prin scandaloasa OUG 7.

În prima sa declarație în această funcție, Stan a trântit o minciună gogonată, și anume că înființarea Secției speciale a fost aprobată de Comisia de la Veneția.

Minciuna lui Stan, în vizorul CSM: Inspecția Judiciară, în control la Secția specială

Adjuncta lui Stan, Adina Florea, o cercetează penal pe Kovesi în două dosare, iar în unul dintre ele dispusese măsura controlului judiciar, care însă a fost eliminat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Adina Florea îi va lua locul lui Stan la șefia Secției speciale de anchetare a magistraților, după ce acesta va deveni judecător la CCR.

Tot PSD – adică Dragnea – a făcut propunerea pentru CCR și din partea Senatului. Cel nominalizat este Cristian Deliorga, judecător la Curtea de Apel Constanța, cercetat de DNa într-un dosar de corupție.

La Senat au depus propuneri și PNL – pe avocatul Daniel Fenechiu – și USR – pe Ovidiu Mircea Ursuța Daraban.

Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, și-a depus singur candidatura, ca independent, după ce numele său fusese vehiculat de PSD.

Candidații vor fi audiați marți, de la ora 10.00, la Comisia Juridică a Senatului.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version