Ministrul PSD Sănătății, Alexandru Rafila, a încercat să minimalizeze măsurile restrictive decise de Raed Arafat în Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), prin Hotărârea nr. 1/2022 de prelungire a stării de alertă în România.

Obligativitatea purtării pe stradă a măștii sanitare sau de tip FFP2 face parte din setul de restricții ce vor fi impuse din 8 ianuarie, după emiterea ordinului comun al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și cel al Afacerilor Interne, Lucian Bode.

CNSU cere prelungirea stării de alertă și noi restricții COVID, pentru valul 5. Guvernul Ciucă, în ședință

Referitor la obligativitatea purtării măștii medicale în toate spațiile, atât închise cât și deschise, Rafila a declarat, miercuri, la briefingul de presă de la finalul ședinței Guvernului:

„Nu eeste vorba despre o restricție, este pur și simplu o perioadă limitată de timp pentru utilizarea acestei măști”.

Masca textilă, interzisă! Cele de tip medical sau FFP2 devin obligatorii inclusiv pe stradă

El a precizat că masca FFP2 oferă o protecție mult mai bună, dar nu e obligatorie, iar măștile textile sunt foarte puțin eficiente sau ineficiente, motiv pentru care vor fi interzise.

„Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe. Am văzut că, în ciuda declaraţiilor mele sau ale altor membri ai Guvernului, au fost preluate puţin ciudat… Masca pe care o port eu este masca medicală cu trei straturi. Nu e niciun fel de mască deosebită, ea e recomandată, dar sigur că cine doreşte poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP 2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască. Deci nu există niciun fel de impunere, doar este vorba de trecerea de la măştile textile care (…) sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente către uniformizarea utilizării”, a spus Rafila.

„O să ne gândim și la sancțiuni dacă e nevoie”
Întrebat dacă vor fi sancționați cei care vor purta măști textile în loc de măști chirurgicale, Rafila a spus că vor fi gândite și sancțiuni dacă va fi nevoie: „Nu ne-am gândit la ce ar putea păți. O astfel de recomandare e o chestiune de bun simț. O să ne gândim și la sancțiuni dacă e nevoie”.
 
Ministrul Sănătății a spus că autoritățile estimează că în valul 5 al pandemiei România va avea între 800.000 și 1 milion de cazuri de COVID-19:
 
„Am văzut țări cu rată foarte mare de vaccinare, cu sute de mii da cazuri pe zi. Numărul de cazuri poate pune o problemă legată de funcționarea sistemului de sănătate”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version