Fosta PNL-istă Renate Weber, „migrată” la ALDE și instalată îin funcție de către acest partid „rupt” din Partidul Liberal, dar și de PSD, a fost revocată, miercuri, din funcția de Avocat al Poporului.

Au fost 247 de voturi „pentru”, 32 împotrivă, iar un parlamentar nu a votat. Din totalul de 466 de senatori și deputați aleși, au fost prezenți numai 280 – inclusiv prin vot la distanță).

Ședința a fost una cu scandal din partea parlamentarilor PSD și AUR, care i-au luat apărarea Renatei Weber și au amenințat că revocarea se va întoarce împotriva inițiatorilor – coaliția. 

Renate Weber

În solicitarea de revocare, formulată de PNL, USR şi UDMR, se arată că Avocatul Poporului, Renate Weber, „a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei”.

Cele trei partide din coaliţie reclamă faptul că Renate Weber nu a transmis de la Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încâlcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

Renate Weber a respins acuzaţiile: „Nu am găsit articolul din Constituție pe care l-am încălcat, se fac doar trimiteri generale. Orice încălcare de lege care are corespondent în constituție poate atrage revocarea, altfel nu e cazul”.

Senatorul Robert Cazanciuc (PSD) a acuzat însă că Parchetul General are atribuții în privința crimelor de la Caracal, nicidecum Avocatul Poporului.

Andrei Lupu (USR) a acuzat-o pe Renate Weber că și-a exercitat funcția „în mod egoist și în interesul celor care a numit-o”. „În plină pandemie COVID, ați încercat să blocați spitale din România”, a spus Lupu.

Claudiu Tărziu (AUR) i-a luat însă apărarea Renatei Weber, cu reproșuri grave la adresa PNL: „Asistăm astăzi la execuția cu public a Avocatului Poporului” Păcatul grav pe care l-a săvârșit este că nu v-a cântat în strună și nu a susținut măsurile aberante pe care le-ați luat în pandemie și a îndrăznit să apere poporul român”.

Alfred Simonis (PSD) a anunțat că revocarea va fi atacată la Curtea Constituțională.

Diana Șoșoacă i-a amintit însă lui Ludovic Orban că a încăplcat restricțiile din pandemie, de ziua lui, prin „pahare cu whisky și trabuce în sediul Guvernului, în timpă ce românii erau amendați cu 2a de milioane de lei (vechi – n.r.) pentru că se duceau să-și cumpere o pâine”.

Ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului 16.06.2021

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version