Aproximativ 70 de doctori, asistente şi alţi angajaţi ai Spitalul Judeţean Timişoara vor fi audiați într-un dosar privind decesul arhitectei Casei Poporului, Anca Petrescu.
Aceasta a murit în 30 octombrie 2013 în urma unui accident rutier produs în 5 august același an în apropiere de Timişoara. Iniţial, Anca Petrescu a fost tratată la Spitalul Judeţean din Timişoara dar după aproximativ o lună a fost transferată la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde ar fi ajuns infectată cu piocianic – o bacterie periculoasă -, potrivit medicului legist care s-a ocupat de necropsie.
Audierile au început joi și se vor derula până în 20 aprilie, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, unde sunt chemate zilnic 9 – 10 persoane, toate în calitate de martor. Spitalul le-a pus la dispoziţie angajaţilor un jurist.
Daune de 4 milioane de euro
Anca Petrescu avea 64 de ani când a murit iar soțul și fiicele sale au dat în judecată cele două spitale, cerând daune de 4 milioane de euro.
Unul dintre medicii vizați de proces este fostul ministru al Sănătății, Mircea Beuran. Acesta le-a transmis magistraților că Anca Petrescu avea „tulburari psihiatrice” și nu respecta ”normele de igienă”.
Familia ei susține însă că niciun medic nu a depistat ca arhitecta avea ruptura de colon, în urma căreia a murit în chinuri groaznice.
Soțul și fiicele celei care a proiectat Palatul Parlamentului au dat în judecată și Camera Deputaților, cerând daune de peste 30 de milioane de euro. Ei dețin pe lângă brevetul de invenție a construcției și 8 certificate de marcă. Aceste documente le dau dreptul de a decide asupra imaginii Casei Poporului.
Concret, familia vrea să primească 1% din închirierea sălilor Casei Poporului și din vânzarea de materiale promoționale care înfățișează imaginea clădirii.
În legislatura 2004-2008, Anca Petrescu a fost deputat din partea PRM.